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October 24, 2005 FLSA2005-41 
 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion concerning the application of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) to leave taken by exempt employees, or leave directed by the employer, 
during situations where inclement weather occurs (such as heavy snow or other types of disasters). 
 
As you know, section 13(a)(1) of the FLSA provides a complete minimum wage and overtime pay 
exemption for any employee employed in a bona fide executive, administrative, or professional 
capacity, as those terms are defined in 29 C.F.R. Part 541. An employee may qualify for exemption if 
all of the pertinent tests relating to duty, salary level and salary basis, as discussed in the appropriate 
section of the regulations, are met. One such test requires that an otherwise exempt employee be 
paid on a salary basis, as described in 29 C.F.R. §541.602. Please note that revisions to 29 C.F.R. 
Part 541 were published as a final rule in the Federal Register on April 23, 2004 (69 FR 22122) and 
became effective on August 23, 2004 (copy enclosed).  
 
An employee will be considered to be paid on a salary basis within the meaning of the regulations if 
under the employee’s employment agreement the employee “regularly receives each pay period on 
a weekly, or less frequent basis, a predetermined amount constituting all or part of his compensation, 
which amount is not subject to reduction because of variations in the quality or quantity of the work 
performed.”  29 C.F.R. §541.602(a). 
 
Section 541.602(b) details the limited exceptions to the general rule of the salary basis requirement 
prohibiting deductions from pay. Deductions may be made when the employee is absent from work 
for one or more full days for personal reasons, other than sickness or accident. Thus, if an employee 
is absent for one or more full days to handle personal affairs, the employee’s salaried status will not 
be affected if deductions are made from the employee’s salary for such absences. See 
§541.602(b)(1). However, if an employee is “ready, willing and able to work, deductions may not be 
made for time when work is not available.”  29 C.F.R. §541.602(a). 
 
Deductions may also be made for absences of one or more full days occasioned by sickness or 
disability if the deductions are made in accordance with a bona fide plan, policy or practice of 
providing compensation for loss of salary occasioned by both sickness or disability. Thus, if the 
employer’s particular plan, policy or practice provides compensation for such absences, deductions 
for absences of one or more full days because of sickness or disability may be made before an 
employee has qualified under such plan, policy or practice and after the employee has exhausted the 
leave allowance thereunder. See 29 C.F.R. §541.602(b)(2). 
 
You present three questions for which our responses follow: 
 
1. During office closures due to inclement weather or other disasters, may a private employer direct 

exempt staff to take vacation (or leave bank deductions) or leave without pay without 
jeopardizing the employees’ exempt status? 

 
The FLSA does not require employer-provided vacation time. Where an employer has proposed a 
bona fide benefits plan, it is permissible to substitute or reduce the accrued leave in the plan for the 
time an employee is absent from work, even if it is less than a full day, without affecting the salary 
basis of payment, if the employee still receives in payment an amount equal to the employee’s 
guaranteed salary. See Opinion Letters dated April 15, 1994; March 30, 1994; and April 14, 1992. 
However, an employee will not be considered to be paid “on a salary basis” if deductions from the 
predetermined compensation are made for absences occasioned by the employer or by the 
operating requirements of the business. See 29 C.F.R. §541.602(a). Thus, if the employer closes the 
office due to inclement weather or other disasters for less than a full workweek, the employer must 
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pay the employee’s full salary even if:  (1) the employer does not have a bona fide benefits plan; (2) 
the employee has no accrued benefits in the leave bank; (3) the employee has limited accrued leave 
benefits and reducing that accrued leave will result in a negative balance; or (4) the employee 
already has a negative balance in the accrued leave bank. 
 
Since employers are not required under the FLSA to provide any vacation time to employees, there 
is no prohibition on an employer giving vacation time and later requiring that such vacation time be 
taken on a specific day(s). Therefore, a private employer may direct exempt staff to take vacation or 
debit their leave bank account in the situation presented above, whether for a full or partial day’s 
absence, provided the employees receive in payment an amount equal to their guaranteed salary. In 
the same scenario, an exempt employee who has no accrued benefits in the leave bank account or 
has a negative balance in the leave bank account still must receive the employee’s guaranteed 
salary for any absence(s) occasioned by the employer or the operating requirements of the business. 
 
2. If the private employer’s offices remain open during inclement weather or other types of disaster, 

can exempt staff be directed to take vacation (or leave deductions) or leave without pay if they 
fail to report to work without jeopardizing the employees’ exempt status? 

 
As stated earlier, either leave bank or salary deductions may be made when the employee is absent 
from work for a day or more for personal reasons, other than sickness or accident. Thus, if an 
employee is absent for one or more full days for personal reasons, the employee’s salaried status 
will not be affected if deductions are made from the employee’s salary for such absences. An 
absence due to inclement weather does not constitute an absence due to sickness or accident. 
Therefore, an employee who is absent due to inclement weather, such as because of transportation 
difficulties, is absent for personal reasons. In the situation described above, a private employer may 
require an exempt employee who fails to report to work to take vacation or make leave bank 
deductions without jeopardizing the employee’s exempt status. When the office is open, an exempt 
employee who has no accrued benefits in the leave bank account does not have to be paid (i.e., may 
be placed on leave without pay) for the full day(s) s/he fails to report to work due to such 
circumstances as a heavy snow day. 
 
3. If the private employer’s employees are probationary or have used all of their accrued vacation 

(or leave bank) time, can the employer choose not to pay them for time not worked without 
jeopardizing the employee’s exempt status?  When asked to clarify, you stated that in this 
example an exempt employee chooses to stay home for a half day due to inclement weather. 

 
Deductions from salary for less than a full day’s absence are not permitted under the regulations. 
Therefore, where the employee’s absence is for less than a full day, payment of an amount equal to 
the employee’s guaranteed salary must be made even if the employee has no accrued vacation or 
other leave benefits. However, as stated in response to question #2, a deduction from an employee’s 
leave bank or salary may be made for absences of one or more full days for personal reasons, other 
than sickness or accident. You may want to review the provisions in 29 C.F.R. §541.603, which 
address the effect of improper deductions from salary. An employer will lose the exemption if it has 
an actual practice of making improper deductions that demonstrates it did not intend to pay 
employees on a salary basis. See 29 C.F.R. §541.603(a). On the other hand, isolated or inadvertent 
deductions do not result in loss of the exemption if the employer reimburses the employees for the 
improper deductions. See 29 C.F.R. §541.603(c). Moreover, if an employer has a clearly 
communicated policy prohibiting improper deductions that includes a complaint mechanism, 
reimburses employees for any improper deductions and makes a good faith commitment to comply 
in the future, the employer will not lose the exemption unless it willfully violates the policy by 
continuing to make improper deductions after receiving employee complaints. See 29 C.F.R. 
§541.603(d). 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
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description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented that 
this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue addressed 
herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation 
or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
This opinion is issued as an official ruling of the Wage and Hour Division for purposes of the Portal-
to-Portal Act, 29 U.S.C. § 259. See 29 C.F.R. §§ 790.17(d), 790.19; Hultgren v. County of Lancaster, 
913 F.2d 498, 507 (8th Cir. 1990). 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alfred B. Robinson, Jr. 
Deputy Administrator 
 
Enclosure:  29 C.F.R. Part 541 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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